naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 
 "EVROPA NA PALIĆU".
Saša Janković sa 14. Festivala evropskog filma na Paliću 2007.

  

Održani festivali

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

NOVI FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

41.NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA '06

HERCEG NOVI '06

53.KRATKI METAR

34.BEOGRADSKI FEST

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE Dinko Tucaković

HIHON (Španija) Ivan Karl

KIJEV (Ukrajina) Saša Janković

RIGA (Letonija) Goran Gocić

VENECIJA (Italija) Sandra Perović

FRIBURG (Švajcarska) Bora Anđelić

 

Naredni festivali

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

36.BEOGRADSKI FEST

55.KRATKI METAR

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

 


14. Palićki festival evropskog filma svečano je otvoren ovogodišnjim Kanskim pobednikom. Čast je pripala briljantnom ostvarenju „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana“ rumunskog reditelja Kristijana Munđiua. Potresna priča o devojci i abortusu u vreme Čaušeskove vladavine koja počinje jednog sivog jutra a završava se u sledeću zoru nije ostavila ravnodušnim više od 1
.200 posetilaca Palićke letnje pozornice. Od 16. do 22. jula publika je videla više od 30 filmova u nekoliko paralelnih festivalskih programa.


Sa skromnih 250.000 evra budžeta ovaj mali ali vrlo značajni festival evropskog filma još jednom je opravdao očekivanja mnogobrojnih filmofila i ponovo iznenadio svojom lucidnošću, odgovornim i ozbiljnim pristupom. Od festivalske organizacije do odličnog glavnog i pratećeg programa sve je besprekorno funkcionisalo. Sve osim vremena, ipak i na više od 40 stepeni sjajna festivalska atmosfera obeležila je i ovo izdanje Palićkog festivala.
Dobitnici ovogodišnjih nagrada Aleksandar Lifka za životno delo bili su čuveni mađarski reditelj, oskarovac Ištvan Sabo i legendarni srpski glumac, producent i reditelj Ljubiša Samardžić. Zahvalivši se na nagradi reditelj Sabo je rekao: „Svi mi imamo taj predivni san o evropskom identitetu i on je realnost“ a upravo je ovaj mali ali toliko značajni za nas filmski festival deo tog zajedničkog evropskog i srpskog sna.

Pored 13 filmova glavnog takmičarskog programa i jedan prateći, novi mađarski film imao je šta da ponudi. Izdvajamo „Svežinu“ mlade rediteljke Agnes Kočiš priču o majci i ćerki, o njihovim neostvarenim željama za nečim drugačijim, za novim životom i svežim vazduhom. Ovo prošlogodišnje evropsko filmsko otkriće, dobitnik mnogih važnih nagrada zaslužilo je mesto i u glavnom programu. A kultni mađarski reditelj Mikloš Jančo pojavio se i lično kao gost festivala predstavivši svoj novi duhoviti film „Ed je slasno jeo“.
Iz godine u godinu sve bolji i atraktivniji novi norveški film takođe je bio deo festivalskog programa, videli smo 6 odličnih filmskih ostvarenja sa hladnog ali sudeći po braljantnoj kinematografiji i vrlo uzbudljivog severa Evrope
.
 

 Palićka letnja pozornica

Među mnogobrojnim gostima festivala iz cele Evrope bili su i poljski reditelj Stanislav Muha sa svojim prvim igranim filmom „Nada“ kao i poznati britanski reditelj Dejvid Mekenzi, dobitnik novoustanovljene specijalne onlajn nagrade koja povezuje dva regionalna fesivala Motovun i Palić . Novi Mekenzijev film, neobična psihološka drama „Halam Fo“ govori o emotivnom sazrevanju glavnog junaka.
Međunarodni festivalski žiri na čelu sa poznatim italijanskim montažerom Robertom Perpinjanijem imao je težak ali i prijatan zadatak da odabere najbolje. Specijalno priznanje za realističan prikaz današnjice pripalo je našem reditelju Srdanu Goluboviću za film „Klopka“. Dva Palićka tornja otišla u ruke austrijskog reditelja Ulriha Zajdla za film „Uvoz izvoz“ i ruskog reditelja Kirila Serebrenjikova autora provakativnog umetničkog ostvarenja „Glumeći žrtvu“.
 

 Kadar iz nagrađenog filma "Posle venčanja" Suzane Bir


U znaku „odbacivanja okova“ i filmskog osvajanja slobode bili su i dobitnici ovogodišnjih najvažnijih palićkih nagrada. Palićki toranj za režiju dodeljen je izraelskom filmu „Slatko blato“ reditelja Drora Šaula za snažno i originalno prikazivanje čovečnosti na filmu.
Dvostruki palićki pobednik danski film „Posle venčanja“ rediteljke Suzane Bir osvojio je Zlatni toranj za najbolji film kao i nagradu žirija kritike FIPRESCI Srbija. Po rečima žirija ova divna filmska odiseja prepuna osećanja hrabro nam pokazuje jedinstvenu raznolikost sudbina kroz podeljene svetove.

Ž
iri kritike FIPRESCI Srbija nagradu FIPRESCI najboljem evropskom filmu glavnog takmičarskog programa dodelio je danskom filmu "POSLE VENČANJA" rediteljke Suzane Bir. Žiri je zasedao u sastavu: Dejan Dabić (urednik filmskog programa gradske Niške televizije i Niškog kulturnog centra, N), Vesna Milivojević (Glas javnosti, Beograd) i Ivana Lazarević (TV Avala, Beograd). U saopštenju žirija se ističe da se nagrada dodeljuje "za sugestivno režiranu i vanserijski odigranu priču na tragu "Dogme" u kojoj se rasvetljava naličje vrline jednog moćnog pojedinca sa bogatog severa Evrope, njegovo "idilično" porodično okruženje i donacija deci trećeg sveta". Nagradu je montažerki filma Pernile Beh Kristensen svečano uručila Vesna Milivojević.

I na kraju valja i to pomenuti, u jednom festivalskom trenutku okarakterisan kao „moguća misija“ ovaj jedinstveni srpski festival evropskog filma poznat po iskrenoj i prijatnoj festivalskoj atmosferi ostaće upamćen u najmanje dve reči: evropski i filmski. Samo toliko.
 

                                                                                                            Saša Janković
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-07.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER