naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 
 "GLUMAČKA FEŠTA U NIŠU".
Saša Janković sa 42. Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu 2007.

  

Održani festivali

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

NOVI FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

41.NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA '06

HERCEG NOVI '06

53.KRATKI METAR

34.BEOGRADSKI FEST

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE Dinko Tucaković

HIHON (Španija) Ivan Karl

KIJEV (Ukrajina) Saša Janković

RIGA (Letonija) Goran Gocić

VENECIJA (Italija) Sandra Perović

FRIBURG (Švajcarska) Bora Anđelić

 

Naredni festivali

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

36.BEOGRADSKI FEST

55.KRATKI METAR

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

 

42. po redu Filmski susreti u Nišu su jedinstveni festival u svetu gde se vrednuju isključivo glumačka ostvarenja i gde glumci ocenjuju svoje kolege. Ovogodišnji Festival glumačkih ostvarenja održan je od 25. do 30. avgusta. Festival je otvorio „Bel Epok“ Nikole Stojanovića a u glavnom takmičarskom programu videli smo 9 domaćih filmova iz najnovije produkcije. Najveću pažnju izazvali su filmovi „Klopka“ Srdana Golubovića, „Odbačen“ Miše Radivojevića i „Hadersfild“ Ivana Živkovića. U 5 burnih festivalskih dana verna niška publika mogla je da pozdravi skoro sve glavne protagoniste prikazanih filmova.
Nema sumnje da je
te festivalske nedelje popularna niška tvrđava bila najveći otvoreni bioskop na Balkanu. Više od 3.000 ljudi svake festivalske večeri pozdravljalo je dugotrajnim aplauzima filmske ekipe. Posebnu medijsku pažnju izazvali su dolasci Petra Božovića, Mire Banjac, Milene Dravić, Ljubiše Samardžića ali i mnogih mladih glumaca pred kojima je tek budućnost i profesionalna afirmacija.Vladimir Džudović proglašava dobitnike FIPRESCI nagrada
 

Glumačka fešta u Nišu
Jedan od najvažnijih događaja niškog festivala bila je dodela prestižne nagrade „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos u domaćem filmu. Ovogodišnji laureat bila je naša proslavljena glumica Mira Stupica dok je Dušan Janićijević primio specijalnu nagradu za 60 godina uspešne glumačke karijere.
Najveći favorit za ovogodišnje osvajanje glavne nagrade, festivalskog „Gran prija Naisa“ glumac Nebojša Glogovac nije bio veliko iznenađenje jer je među kritičarima i glumcima tokom trajanja festivala vladalo nepodeljeno mišljenje pa se takva odluka žirija jednostavno i očekivala. Glumačka zvezda u neverovatnom usponu Nebojša Glogovac ostvario je dve izuzetne uloge u filmovima „Klopka“ i „Hadersfild“ i odavno se nije dogodilo da smo u jednoj filmskoj godini imali tako različite ali veoma jake uloge kao što su njegove. Nagradu publike “Filmskih susreta” za najboljeg glumca dobio je takođe Nebojša Glogovac pa se njegovo ime ističe kao ime apsolutnog pobednika festivala jer su i ostali nagrađeni iz filmova u kojima je glumio.
Dodela najvažnijih festivalskih nagrada bila je značajna i za dobitnicu nagrade „Carica Teodora“ Natašu Ninković za najbolju žensku ulogu u filmu „Klopka“ dok je nagradu „Car Konstantin“ dobio Goran Šušljik za najbolju mušku ulogu u filmu „Hadersfild“.
Povelje za najbolju mušku i žensku ulogu dobili su Svetozar Cvetković za ulogu u filmu “Odbačen” i Anica Dobra za uloge u filmovima “Klopka” i “Odbačen”.
Nagrade za najbolju epizodnu mušku i žensku ulogu dobili su Vojin Ćetković za ulogu u filmu “Hadersfild” i Milena Vasić Ražnatović za ulogu u filmu “Konji vrani” dok je za najboljeg debitanta na filmu proglašen Milan Vasić iz filma “Konji vrani”.
U pratećem festivalskom programu prikazan je dokumentarni film o istoriji cenzure srpskog i jugoslovenskog filma"Zabranjeni bez zabrane" autora Dinka Tucakovića i Milana Nikodijevića koji su bili i gosti ovogodišnjeg festivala.
 

 Dobitnik Gran Prija festivala, Nebojša Glogovac

Svečano dodeljena nagrada FIPRESCI
Žiri kritike FIPRESCI Srbija dodelio je FIPRESCI nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu. Nagrada za najbolju žensku ulogu u srpskom filmu, prikazanom u takmičarskom programu, dodeljena je Jelisaveti Seki Sablić, "za upečatljivu ulogu majke u filmu "Hadersfild". Snagom svog izraza, gospođa Sablić boji i konotativno obogaćuje idejnu dimenziju filma. Ubedljivim prikazom pasivne agresivnosti lika koji tumači, Jelisaveta Sablić otelotvoruje destruktivnost i psihološki kanibalizam starijih generacija, koje su svoju ličnu nesreću i frustracije preneli na sopstveno potomstvo" . Nagradu za najbolju mušku ulogu na Festivalu, dodeljena je Svetozaru Cvetkoviću "za glumačku kreaciju, ostvarenu u filmu "Odbačen". Cvetković oživljava lik retko viđen u srpskom filmu, lik čoveka koji podjednako energično odbija da se prikloni kako preovlađujućem malograđanskom svetonazoru, tako i nastupajućoj kvazi-eliti takozvanih "modernih integracija". Lik kafkijanskog samoizgnanika u borbi sa unutrašnjim demonima, Cvetković iznosi sa prirodnošću, nesputanošću i hrabrošću, kanališući pritajenu energiju kojom prožima čitav film", navodi se u obrazloženju odluke žirija koji je zasedao u sastavu: Vladimir Džudović (Radio Beograd 1), Jasmina Prodanović (Radio Obrenovac) i Dejan Ognjanović (Pressing, novinar i publicista iz Niša).
 

  Dobitnik nagrade FIPRESCI za najbolju mušku ulogu, Svetozar Cvetković


Ovogodišnji
Niški festival ispunio je sva očekivanja niške publike ali i brojnih novinara. Nije bilo ni najmanjeg organizatorskog propusta dok se u gradu neprestano osećala prava festivalska atmosfera kao u najboljim danima ovog značajnog glumačkog festivala.

                                                                                                            Saša Janković
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-07.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER