naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ NA 22. FILMSKOM FESTIVALU U FRIBURGU
(1.03. – 8.03. 2008) - "GORKE ISTINE".

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

FRIBOURG Official Site

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 (Španija) - Ivan Karl

KIJEV '06 (Ukrajina) - Saša Janković

RIGA '06 (Letonija) - Goran Gocić

VENECIJA '06 (Italija) - Sandra Perović

FRIBURG '06 (Švajcarska) - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

55.KRATKI METAR

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

37.BEOGRADSKI FEST

Održani festivali

36.BEOGRADSKI FEST

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

 

 


Čudesni autorski svetovi iz Azije, Afrike i Južne Amerike. Najbolji
malezijski film “Cvet u džepu”
:

Mimo pompe glamura, u tihom, gotovo,uspavanom švajcarskom gradiću, frankofonske vokacije, Friburgu, po dvadesetdrugi put, održan je od 1. do 8. marta, već tradicionalni Međunarodni filmski festival.
Ova manifestacija, iako veoma skromno medijski ispraćena u domaćoj i stranoj javnosti, predstavlja izuzetno važno mesto okupljanja filmova iz Azije, ali i Afrike i Južne Amerike.Producent pobedničkog filma "Cvet u džepu" Liew Seng Tat (u sredini)

U svetu promenljivih odrednica nekadašnjeg tumačenja autorske kinematografije, programska orijentacija festivala u Friburgu, petnaest godina pod palicom Marcijala Knabela, a ove godine po prvi put pod rukovodstvom Eduarda Vajntropa, verovatno, predstavlja retku, getoiziranu oazu onog najboljeg i najbližeg onome sto označava autorska matrica danas.
Na ovogodišnjim programima je bilo preko 100 filmova, smeštenih, pored glavnog takmičarskog programa u različite celine, poput retrospektiva, jednog od vodećih južnokorejskih autora, Park Kvangsua ili Total noara i tome slično, koje je pogledalo preko 25 000 gledalaca, što je gotovo polovina stanovnistva ovog, inače, mirnog, univerzitetskog grada.
U ušuškani mir, društva obilja, švajcarske provincije, filmovi autora koji su se našli na programu, doneli su obilje uznemirenja svojim jednostavnim bizarnim i gorkim istinama.

Poput, duhovnog i emotivnog “cunamija”, gledaoci su bili suočeni sa humorom obojenim tragičnim traganjem dece za svojim mestom pod suncem u filmu “Cvet u džepu” malezijskog autora Lu Seng Tata (koji je dobio i glavnu nagradu festivala “Zlatni pogled”), gorkim odrastanjem, devetogodišnje, junakinje, u filmu “Devojčica crne zemlje” južnokorejskog reditelja Zeon Soila (nagrada kritike FIPRESCI) ili poetski intoniranim suočavanjem sa nečasnim seksualnim iskorišćavanjem dece i tišinom koja to prati, u debitantskom filmu “Put” Istar Jasin iz Kosta Rike do brutalnosti svakodnevice mladih na ulicama Meksika u “Zoni” Rodriga Pija. Pored niza dokumentarnih filmova smeštenih u posebnu takmičarsku kategoriju, veliku pažnju svojim provokativnim temama i osmišljenim autorskim tumačenjima, izazvala su i dva dokumentarna filma u konkurenciji, pre svega, čudovišna životna saga Kineskinje He Fengming, čiju sudbinu u burnim vremenima promena u Kini, prati istoimeni film Vang Binga, kao i “Reciklaža” Jordanca Mahmuda al Masada koji analizira svakodnevicu jednog mudžahedina suočenog sa političkim, religioznim i praktičnim zahtevima, koji od njega traže donošenje “pravih” odluka. Osnovna potka svih ovih filmova sa različitih meridijana je često uzaludni “pokušaj” održavanja na okupu i rastakanje porodice u tmurnim, često brutalnim uslovima, ekonomije i politike.

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER