naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 18. FESTIVAL ISTOČNOEVROPSKOG FILMA U KOTBUSU
(11.11. – 16.11. 2008) - "TRIJUMF RUSKOG FILMA"
 

 


 

Izveštaji naših članova žirija sa
međunarodnih festivala

COTTBUS Official Site

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLIN '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

37.BEOGRADSKI FEST

56.KRATKI METAR

Održani festivali

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FESTIVAL

FESTIVAL FILMA I NOVIH MEDIJA / NOVI SAD

55.KRATKI METAR

36.BEOGRADSKI FEST

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

 


Godinu punoletstva, festival istočnoevropskog filma, koji se održava u malom univerzitetskom gradu Kotbusu na severu Nemačke, dočekao je veoma uspešno.
Višegodišnji trud direktora Ronalda Rusta i njegovog kreativnog tima je krunisan zapaženim rezultatima,od činjenice da je festival ove godine u izboru renomiranog američkog filmskog časopisa “Verajeti” uvršćen u izbor među pedeset najinteresantnijih festivala u svetu u konkurenciji čak hiljadu manifestacija, do toga da je festival imao 136 filmova iz 36 zemalja i da je privukao preko 500 profesionalnih gostiju i imao preko 17.300 posetilaca što je dosadašnji rekord.


Borislav Anđelić i Ronald Rust, direktor festivala u Kotbusu

Njegova politička orijentacija da bude most kulturne razmene između Zapada i Istoka dobila je i svoju punu satisfakciju činjenicom da mu je punu podršku dao na otvaranju i nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štanmajer čestitajući festivalu osamnaesti rođendan. Ovogodišnji takmičarski program bio je u znaku novog talasa ruske kinematografije, čiji su filmovi na kraju odneli sa puno opravdanja sve važnije nagrade.

Tako je pobednik ovogodišnjeg festivala bio sjajan film “Zarobljenik” Alekseja Učitela, nagrada za najboljeg reditelja je otišla u ruke Sergeju Dvorsevoju za njegov film “Tulpan”, a efektan i upečatljiv film “Divlja polja” Mihaila Kalatosvilija dobio je nagradu žirija kritike FIPRESCI i Ekumenskog žirija, a konačno nagrada za najboljeg debitanta pripala je, takođe, Rusu Vladimiru Kotu za njegov film “Muka”. Festival je time gotovo u potpunosti bio u znaku trijumfa Rusa, a nagradu publike dobio je miljenik ovdašnje publike češki reditelj Bohdan Slama za svoj film “Seoski učitelj”.

Na pratećim programima ovogodišnji fokus je bio na novoj kinematografiji iz baltičkog regiona, kao i na prisustvu dvojice dobitnika Oskara, inače, legendarnih autora istočnoevropskog filma Jiržija Mencela i Ištvana Saboa, koji su uz prikazivanje svojih filmova i govorili na veoma posećenoj tribini o svom autorskom radu.

Mada smo prethodnih godina bili jedna od uspešnijih kinematografija na festivalu u Kotbusu, ove godine nismo imali ni na jednom programu bilo koji srpski film, ali se zato u užem izboru prateće producentske manifestacije “Kotbus veze” našao među 10 projekata i projekat “Kiselo dete” našeg autora Nikole Ležajića.
                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER