naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi |kontakt

 


 Borislav Anđelić: 17. FESTIVAL ISTOČNOEVROPSKOG FILMA U KOTBUSU.
 
Srpski film "Hamlet" Aleksandra Rajkovića u glavnom festivalskom programu.
"Zabranjeni bez zabrane" Dinka Tucakovića i Milana Nikodijevića u programu "Posle YU".

 


 

Održani festivali

COTTBUS Official Site

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

NOVI FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

41.NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA '06

HERCEG NOVI '06

53.KRATKI METAR

34.BEOGRADSKI FEST

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE Dinko Tucaković

HIHON (Španija) Ivan Karl

KIJEV (Ukrajina) Saša Janković

RIGA (Letonija) Goran Gocić

VENECIJA (Italija) Sandra Perović

FRIBURG (Švajcarska) Bora Anđelić

 

Naredni festivali

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

36.BEOGRADSKI FEST

55.KRATKI METAR

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

 


Na severu Nemačke u malom univerzitetskom gradu Kotbusu, inače jednom od glavnih kulturnih uporišta Lužičkih Srba održava se već tradicionalna manifestacija, sedamnaesti po redu, Međunarodni filmski festival istočnoevropskog filma. Ovogodišnja manifestacija, u terminu od 6. do 10. novembra, na svojim brojnim programima prikazaće preko 80 filmova, u konkurenciji i van nje, dugometražnih i kratkih, iz čak 25 zemalja, što govori u prilog sve većeg znacaja ove manifestacije u kontekstu savremenih svetskih tokova prezentacije novih tendencija kinematografija koje su sve zahvaćene nekim oblikom tranzicije.


17. filmski festival u Kotbusu od 6. do 10. Novembra

Dugogodišnji umetnički direktor i tvorac ove manifestacije, Ronald Rust sa svojim saradnicima upriličio je veoma zapažen i reprezentativan ovogodišnji takmičarski program u kome će se naći 10 filmova iz 10 zemalja. U konkurenciji će se naći mnoga zanimljiva ostvrenja, poput ”Izgnanstva” Rusa Andreja Zvjaginceva, drugi, dugo očekivani film ovog autora koji je svojevremeno osvojio Zlatnog lava u Veneciji sa svojim debitantskim filmom “Povratak”,”Trikovi” Poljaka Andreja Jakimovskog,”Živi i mrtvi” Hrvata Kristijana Milića, nedavno prikazan u Sarajevu, ”Ruski trougao” Gruzijca Aleko Tabadzea neka vrsta gruzijskog pogleda na konflikt u Čečeniji do “Istrage” Bugarke Iglike Trifonove. U konkurenciji će se od naših naći “Hamlet” Aleksandra Rajkovića. U žiriju koji će odlučivati o nagradama pored Serža Sobcinskog iz Francuske, Henrijete Miler, nemačke glumice, Dunje Klemenc producenta iz Slovenije naci će se i naš reditelj Oleg Novković, čiji je film prošle godine bio apsolutni pobednik festivala u Kotbusu.
 

 Kadar iz filma "Zabranjeni bez zabrane" Dinka Tucakovića i Milana Nikodijevića

U kontekstu pratećih programa posebno mesto ove godine pripada specijalnom fokusu na filmove sa nekadašnjeg prostora Jugoslavije, u izboru kritičara Bernda Budera, često prisutnog na manifestacijama na prostorima eks-Jugoslavije, pod naslovom “posle YU”. Veoma tematski zanimljiv izbor donosi pregršt provokativnih filmova, koji bez obzira na njihove stvarne domete, žestoko registruju turbuletne promene i kretanja na prostorima Balkana. U ovom izboru ce se naći razni filmovi, poput,”Na sunčanoj strani” Mihe Hočevara iz Slovenije,”Pokraj mora” Amerikanke na radu u Nemačkoj, Nore Hope u čijem filmu igra i naš Miki Manojlović, jedan od konkurenata za prestižne nagrade Evropske Akademije u Berlinu ove godine zatim “Karaula” Hrvata Rajka Grlića, kao primer produkcijske transparentnosti bivše “braće”,”Eduard” Grkinje Angelike Antoniu, kao i srpski film “Hadersfild” Ivana Živkovića, što je neka vrsta „dežavu“ pogleda na tematsku matricu filma “Sutra ujutru” Olega Novkovića, koji je pobedio u Kotbusu prošle godine.

Posebnu pažnju privlači i nastup naših filmova, već afirmisanih na mnogim festivalima,”Klopke” Srdana Golubovića, na specijalnom programu, koji je upravo na producentskim susretima u Kotbusu izborio finansijsku podršku pre nekoliko godina, kao i “Zabranjeni bez zabrane”, u konkurenciji, dugometražni dokumentarni film Dinka Tucakovića i Milana Nikodijevića, na temu autentičnog pogleda na tekovine crnog talasa. A među čak 120 delegata iz različitih sredina na 9. Kotbus producentskim susretima naći će se, takodje, i nekoliko naših novih projekata u potrazi za partnerima.

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-07.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER