naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 59. FILMSKI FESTIVAL U BERLINU
(
21.01. – 01.02. 2009) - "TRIJUMF KLAUDIJE LJOSE"

 


 

Izveštaji naših članova žirija sa
međunarodnih festivala

BERLINALE Official Site

BERLIN '09 - Borislav Anđelić

LJUBLJANA '08 - Vladan Petković

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

56.KRATKI METAR

CINEMA CITY - NOVI SAD

SOFEST

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

Održani festivali

37.BEOGRADSKI FEST

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

CINEMA CITY / NOVI SAD

 

SRBIMA UDARAC ISPOD POJASA
Srbija metafora za ljudski zoološki vrt.
Bura u Haškom Tribunalu.


Ove godine nije bilo srpskog filma na festivalu u Berlinu. Osim učešća dvoje dipolomiranih reditelja, Mile Turajlić i Gorana Stankovića, u kampu talenata, nigde nas nije bilo. Nastup Filmskog Centra Srbije u okviru Prodaje je bio više nego skroman. Dve predviđene propagandne projekcije kompilacije trejlera filmova iz novije produkcije naših filmova teško da će ostaviti bilo kakvog traga i doprineti afirmaciji savremenog srpskog filma na ugledmoj berlinskoj manifestaciji ali kako to biva u životu, i kada nas nema, ima nas.
Prvi dani u Berlinu protekli su u znaku Srba i tematika sa naših prostora, na žalost, sa negativnim konotacijama po nas i udarcima ispod pojasa u svakom pogledu. Tako se nekadašnja manekenka, koja se afirmisala u Americi, Dankinja Rie Rasmuzen, uz podršku Lika Besona kao producenta, koja uzgred veoma podseća na Milu Jovović, odvažila da u filmu" Ljudski zoološki vrt," svom prvencu u kome se reditelj, scenarista i glavna glumica, ničim izazvana potrudila da se pozabavi Srbijom i nama uopšte.

 

 


Klaudija Ljosa, dobitnica Zlatnog medveda

Od silovanja i zločina na Kosovu, nerazumnom kriminalu i svakakim gadostima, eliminisanja čitave porodice oko dugova, pljačkanja banke u vreme Nato bomnardovanja uz interpolaciju dokumentarnih materijala od Milosevića, preko petooktobarskih zbivanja do Koštunice, svega ima u ovom filmu. Tužna strana ovog projekta kojim je otvoren ovogodišnji program Panorame je što se čitava ideja vodilja svodi na grubo pamfletski intoniranu metaforu da je Srbija zapravo ljudski zoološki vrt. Da ništa ne prođe bez paradoksa ovaj film je u dobrom delu izveden na srpskom jeziku a u njegovoj realizaciji su uzeli učešća neki naši vodeći glumci Nikola Đuričko, Vojin Ćetković, Branislav Lečić i drugi.
Na ovaj kuršlus u glavi sa ružnim konotacijama izvrsno se, poput nekog lošeg tv serijala, nastavilo sa filmom "Bura" Nemca Hansa Kristijana Šmita u takmičarskom programu. Ovaj "politički korektan" rađen je prema modelu već utvrđene političke  krivice Srba pred Haškim tribunalom. Film je rađen uglavnom na engleskom što je nova moda u nemačkoj kinematografiji u kome igraju glumice Keri Foks i Anamaria Marinca, obe na radu u Engleskoj i bavi se privođenjem pravdi generala JNA, naravno, Srbina Gorana Đurića, koga opet igra Hrvat Dražen Kun, okrivljenog za etničko čišćenje i silovanje nedužnih žena. Prepun prepoznatljivih klišea u jednostranom tumačenju gorkih plodova gradjanskog  rata, uz srceparajuće psihološke i moralne dileme same tužiteljice neke vrste omiljene nam Karle Del Ponte film se dosta vešto programski ne odveć,skriveno, bavi i daljim denunciranjem Republike Srpske. Mada u političkim smicalicama evropske administracije u filmu ipak kažu da i mladi u Banja Luci imaju pravo na nadu i bolji zivot . 
 

Klaudija Ljosa prima FIPRESCI nagradu u Berlinu

TRIJUMF KLAUDIJE LJOSE
"Čemerno mleko" dobilo Zlatnog medveda i nagradu kritike FIPRESCI.
Sumrak stare garde uz najavu novih imena.


Ovogodišnji 59. Filmski festival u Berlinu uspešno je završen, podelom nagrada na gala svecanosti na Potsdamer placu, uz prisustvo brojnih ličnosti iz javnog i političkog života Nemačke i uglednih filmskih stvaralaca iz čitavog sveta.
Glavna festivalska nagrada, prestižni Zlatni medved, jednoglasnom odlukom međunarodnog žirija, kojim je predsedavala poznata engleska glumica Tilda Svindon, otišla je zasluženo u ruke mlade Peruanke Klaudije Ljose za njen drugi film, do sada,"Čemerno mleko". Ova mlada rediteljka, inače nećaka proslavljenog pisca Vargasa Ljose, postala je miljenica festivala već sa svojim debitantskim filmom, premijerno prikazanim pre dve godine u Roterdamu,"MADEINUS", da bi sada osvojila i glavnu festivalsku nagradu u Berlinu. Njen sjajan film, sa izuzetnom mladom glumicom, Magali Solier rađen u svojevrsnojgorkoj etnopoetici koja podseća na neke od ranijih Kusturičinih filmova, takodje je doduše, dan ranije, što je bila i dobra najava, dobio i nagradu žirija kritike FIPRESCI.
Žiri je Gran pri nagradu dodelio ravnopravno filmovima "Gigant" Urugvajca Adriana Binieza, kome su, takođe, pripale i dve dodatne nagrade, posebnih žirija za najboljeg debitanta i za nove perspektive u filmu i "Svi ostali" Nemice Maren Ade, čija je glavna glumica Birgit Minimahmajer dobila i Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu. Pošto su na taj način bili podmireni domacini, koji su iskreno očekivali i nešto više, nagrada za najboljeg reditelja je pripala Irancu Ašgaru Farhadiju za njegov film "O Eli", a nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke starog Sotiguija Koujate za njegovu ulogu u filmu Rašida Bušareba "Londonska reka". Mada je ove godine na programu bilo više, uglavnom, slabih američkih filmova, kao utehu, najboljem od njih "Glasniku" Orena Movermana pripala je nagrada za najbolji scenario, a iz našeg regiona nagradu za umetnički utisak ostvaren zvučnim dizajnom dobio je mađarski dvojac, Erdelji i Skekeli, za zvučnu kulisu u filmu "Katalin Varga" Petera Striklanda.
Na kraju, opšti je utisak da je ovogodišnji festival, oskudevao sa dobrim filmovima, da je doneo malo toga sto je bilo novo i izuzetno a da su mnoga stara poznata imena sa svojim filmovima uglavnom razočarala, dok su oni koji dolaze uz izuzetak Ljose, Binieza još u trazžnju svojih izraza. Ipak, činjenica da je ove godine postignut rekord u dosadašnjoj poseti. Prodatih karata preko 370 000, u vreme ekonomskih opštih teškoća daje za pravo direkciji festivala da sa opstimizmom očekuje sledeće jubilarno izdanje.


(Autor teksta je bio predsednik ovogodišnjeg žirija kritike Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI na 59. Filmskom festivalu u Berlinu)

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-09.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER