naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 17. FILMSKI FESTIVAL "GO EAST" U VISBADENU
(
26 April 2 Maj 2017) - "TRIJUMF BOJANA VULETIĆA"

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala


GO EAST FILM FESTIVAL
Official Site

 

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

FIPRESCI

 

 

Nagrada Zlatna Lili za najbolji film srpskom filmu "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića. Glavna glumačka zvezda na festivalu bila je naša glumica Mirjana Karanović.

   Ovogodišnji, sedamnaesti po redu, festival srednje i istočnoevropskog filma goEast, koji se tradicionalno održava u Visbadenu u nemačkoj pokrajini Hesen, pod umetničkim rukovodstvom Gabi Babic, koja iz godine u godinu proširuje i obogaćuje programsku matricu festivala, ponudio je svima prisutnima veoma zanimljiv izbor filmova, kao i pratećih događanja.
  
Reč je o manifestaciji, iza koje stoji Nemački filmski institut iz Frankfurta, koja tokom godina dobija na značenju i koji sa svojom politički intoniranim izborom, kao i pratećim programima, uspešno korespondira sa kulturnim i društvenim kretanjima i vrlo često turbulentnim sredinama iz kojih filmovi dolaze.

Wiesbaden 2017
17. Festival srednje i istočno evropskog filma goEast u Visbadenu održan je od 26. aprila do 2. maja 2017. godine

  
Ovogodišnji takmičarski  program, koji je ocenjivao međunarodni žiri u kome je jedan od članova bio poznati mladi reditelj iz Toronta, našeg porekla, Igor Drljača, imao je na raspolaganju 10 igranih  i 6 dokumentarnih filmova. Na kraju iako im zbog kvaliteta ponuđenih filmova nije bilo nimalo lako žiri se odlučio da nagradu Zlatnu Lili za najbolji film uz iznos od 10 000 evra dodeli filmu “Rekvijem za gospođu J” našeg mladog reditelja Bojana Vuletića sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Bojan Vuletić je već svojim debitantskim filmom ”Praktičan vodič po Beogradu sa pevanjem i plakanjem” ucestvovao 2012 na festivalu goEast da bi sada odneo glavnu nagradu. A glavna glumačka zvezda na festivalu bila je naša Mirjana Karanović, koja je pored učešća u filmu Vuletića, ovde bila smeštena u posebnu selekciju Gurua evropskog filma, gde je u društvu sa  filmovima legendarnih autora Andrejem Končalovskim, Kristijanom Pijuom i Otarom Joselanijem bilo prikazano i njeno debitantsko rediteljsko ostvarenje “Dobra žena”, dok je u okviru programa Vrhovi ovde prikazan i film “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića. Time je na sjajan način zaokruženo prisustvo srpskog filma ove godine uz takođe prisustvo filma “Igla ispod praga” Ivana Marinovića u crnogorsko-srpskoj produkciji.

Rekvijem za gospodju J
Kadar iz najboljeg filma festivala "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića i glavna glumica Mirjana Karanović.

   Od ostalih veliku pažnju s pravom su zaslužile žene reditelji Hrvatica Hana Jusić sa njenim debitantskim filmom “Ne gledaj mi u pijat” upravo prispela u Visbaden sa nagradom na festivalu Crossing Europe u Lincu koja je ovde dobila specijalno priznanje i Slovakinja Tereza Novotova sa, takođe, debitantskim ostvarenjem “Prljavština”. Obe u fokus stavljaju svoje glavne junakinje, koje se hrabro, uz sjajna tumačenja, Mile Petričević i Dominike Moravkove, hrabro nose sa  problemima sazrevanja unutar svojih porodica i bizarne svakodnevice. Tu je i kreativni tim Nana i Simon čiji je najnoviji film “Moja srećna porodica” smeštena u Gruziji, dobio nagradu za najbolju režiju, zatim, takođe i mračan film “Izgnani” Litvanca Davisa Simanisa, drama u sanatorijumu ranjenika i mentalno obolelih u Prvom svetskom ratu, kao i “Po očevoj želji” Kirgistanaca Bakuta Mukula i Dastan Zapara. Bolan povratak mladića iz Amerike u svoju nekadašnju domovinu. A kritički angažovano na temu  društvenih tokova vezanih za emigrante u Mađarskoj govori “Građanin” Rolanda Vranika. Pored naše Mirjane Karanović, paznju na festivalu privukle su i velike rediteljke, Madjarica Marta Mesaroš, kojoj je ovde upriličena respektabilna retrospektiva njenih filmova  i Poljakinja Agnješka Holand.

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER