naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 14. FILMSKI FESTIVAL "CROSSING EUROPE" U LINCU
(
25 30 April 2017) - "U ZNAKU ŽENA"

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala


 CROSSING EUROPE FILM FESTIVAL
Official Site

 

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

FIPRESCI

 

 


Posebnu pažnju zaslužio film “Tuđa kuća” Rasudan Gluridze iz Gruzije pre svega zbog sjajne glumačke ekipe i briljantne crno bele kamere.

   Festival evropskog filma “Crossing Europe”, pokrenut u okviru inicijative kada je Linc bio kulturna prestonica Evrope, uspešno je, po četrnaesti put, ponudio, pod rukovodstvom agilne Kristine Dolhofer, koja je i osnovala ovu manifestaciju, svojim brojnim gledaocima i gostima, zanimljiv izbor filmova pretežno mladih autora.
   U glavnoj konkurenciji igranih filmova, među dvanaest naslova, našlo se deset debitanata, a naročitu pažnju skreće činjenica da je među njima čak sedam žena. Ono što posebno karakteriše filmove ovih mladih žena reditelja je veština da se bez ustezanja bave veoma ozbiljnim problemima svojih sredina i junaka na izuzetno hrabar i umetnički uzbudljiv način. U tom smislu posebnu pažnju zaslužuje “Tuđa kuća” Rasudan Gluridze iz Gruzije koja uz sjajnu glumačku ekipu i briljantnu crno belu kameru smelo govori o svakodnevici ljudi, koji na ivici ratnih zbivanja, uprkos teskoćama, gubitka indentiteta i problema odrastanja mladih, traže smisao da koliko toliko normalno nastave svoje živote. Sjajan film.

Linz 2017
14. Festival evropskog filma u Gracu održan je od 25. do 30. aprila 2017. godine

  
U sličnom gotovo triler tonu brutalnog socrealizma govori i film “Bez Boga” Bugarke Ralitze Petrove u kome glavna junakinja koja u zabačenoj provinciji vodi brigu o dementnim starijim ljudima manipuliše sa njima uz podršku kriminalizovanih bandita. A ovim filmovima se svakako priključuje i “Ne gledaj mi u pijat” mlade Hrvatice Hane Jusić. Od muških reditelja izuzetne filmove su imala dvojica, takođe, debitanata “Srce od kamena” Islanđanina Gudzmundura Gudzmundsona na temu prijateljstva dvojice dečaka u ruralnoj ostrvskoj zabiti koje doživljava izazove sredine i porodice, a sa sličnim problemima “ugroženog” prijateljstva se suočavaju i mladi u Kopenhagenu u filmu “U krvi” Danca Rasmusa Hajsterberga.
   Naših igranih filmova nije bilo u takmičarskoj konkurenciji, a iz regiona se na programu “Evropska panorama” našao film iz Makedonije “Kada dan nema ime”  renomirane rediteljke Teone Strugar Mitevske, koja je svojevremeno na prvom festivalu “Crossing Europe” bila pobednik sa filmom “Kako ubih sveca”.

Godless
Kadar iz bugarskog filma festivala "Bez Boga" Ralitze Petrove

   Ipak zapaženo mesto u konkurenciji dokumentarnog filma ima ”Dubina dva” našeg mladog reditelja Ognjena Glavonjića, koja, iako dolazi ovde nšsto odocnelo imao premijeru u Berlinu 2016, može ravnopravno da se nosi sa “Bliskim srodstvom” Vitalija Manskog koji se bavi kompleksnim porodičnim problemima na rubu turbulentnih događanja u Ukrajini ili sa “Rupom u glavi” Roberta Kirkhofa na temu holokausta Roma.
   Ovogodišnji festivalski Omaž bio je posvećen poljskom autorskom i bračnom paru Anki i Vilhelmu Šasnalu ,a Fokus je bio na turskoj rediteljki Jesim Ustaoglu, uz prikazivanje njihovih najnovijih  filmova, kao i retrospektiva njihovih dela i debata o  rezultatima njihovog rada uz njihovo lično prisustvo.

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER