naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 52. FILMSKI FESTIVAL U KARLOVIM VARIMA
(
30 Jun 8 Jul 2017) - "NA PRAGU NOVIH IZAZOVA"

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala


KARLOVY VARY FILM FESTIVAL
Official Site

 

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

FIPRESCI

 

 


Festivalski izbor od čak 207 filmova ponudio je niz izazova pretežno mlađoj publici.
W.R.- Misterije organizma” Dušana Makavejeva iznova pobudile veliku festivalsku pažnju. Na iznenađenje mnogih prisutnih konačno je posle 15 godina pobedio i jedan češki film.

   Jedan od najuglednijih međunarodnih filmskih festivala, smešten u predivni ambijent poznatog banjskog odmarališta Karlovih Vara u Češkoj, uspešno je završen tradicionalnom svečanom podelom nagrada. Ovogodišnje, pedesetdrugo izdanje festivala, koji se odavao od 30. juna do 8 jula, pod umetničkim rukovodstvom Karela Oha, zadržalo se u okviru svoje prepoznatljive programske matrice, glavnog takmičarskog programa u konkurenciji igranog i dokumentarnog filma i programa “Istočno od Zapada” uz nekoliko atraktivnih vešto osmišljenih pratećih programa. Festivalski izbor od čak 207 filmova ponudio je niz izazova pretezno mlađoj publici, većinom studentima i mladim umetnicima, kao i brojnim domaćim i stranim novinarima sa svih strana sveta.
   Posebnu pažnju ove godine privukao je svojevrstan omaž poznatim imenima iz sveta kritike uz njihovo prisustvo u vidu programa “Šest bliskih susreta” u kome su prikazani filmovi u izboru poznatih kritičara koji su na njih ostavili snažan utisak. Među ovim filmovima posebnu pažnju zadobilo je prikazivanje filma “W.R.- Misterije organizma” našeg proslavljenog reditelja Dušana Makavejeva u izboru renomiranih izraelskih kritičara Edne i Dan Fajnarua. Mada naš slavni reditelj nije mogao iz zdravstvenih razloga da prisustvuje projekcijama svog filma iz 1971. godine, one su uz atraktivna uvodna izlaganja Dan Fajnarua izazvala veliku pažnju gledalaca u dupke punim dvoranama. Potvrdilo se da je i danas film Makavejeva posle toliko godina bio veliki izazov i atrakcija za sve prisutne gledaoce u Karlovim Varima.

Karlovy Vary 2017
Kristalni Globus 52. Festivala u Karlovim Varima pripao je češkom filmu "Mali krstaš" Vaclava Kadrnke

  
Glavne zvezde festivala, koje su dale svojevrstan glamur čitavoj manifestaciji i crvenom tepihu, na samom otvaranju i zatvaranju, bile su čuveni američki glumci. Pre svega, Uma Turman i Kejsi Aflek na početku i Dzeremi Rener na kraju, kojima je predsednik festivala Jirži Bartoška svečano určio svoje predsedničke “Kristalne globuse”, dok su “Kristalne globuse” za doprinos svetskom filmu dobili renomirani dvojac iz Engleske, Ken Louč i Pol Laverti, kao i Amerikanac Džejms Njuton Houvard.
   Među takmičarskim filmovima u glavnoj konkurenciji, ove godine, u veoma skromnom, ali uravnoteženom izboru, posebnu pažnju izazvala je “Aritmija”, sjajna priča o savremenim bračnim problemima, Rusa Borisa Hlebnjikova (mada je u festivalskim krugovima ovaj film važio za favorita na kraju je jedinu nagradu dobio glumac Aleksandar Jačenko). Značajna očekivanja od provokativnog filma na temu genocida u Ruandi “Ptice pevaju u Kigali” poljskog para Krauce Kristofa, koji je preminuo tokom snimanja i Joane Kos, koja je sama završila film, nisu se ispunila, ali je ipak nagrada za žensku ulogu otišla ravnopravno glumicama iz filma, Joviti Budnik i Elijani Umuhire. Sličnu sudbinu doživeo je Gruzijac Džordža Ovašvili, koji je sa filmom “Kukuruzno ostrvo” 2014. bio pobednik u Karlovim Varima, da bi ove godine sa najnovijim politički intoniranim ostvarenjem “Kibula” ostao kratkih rukava.
  
Među najprijatnijim iznenađenjima bio je debitanstki film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića iz Bosne i Hercegovine na temu posledica građanskog rata na našim prostorima sa sjajnom glumačkom podelom vodećih glumaca iz regiona kome je pripala specijalna nagrada žirija, dok je glavna nagrada “Kristalni Globus” pripao vizuelno atraktivnom, ali narativno smarajućem, rađenom prema motivima poezije českog pisca Jaroslava Vrhličkog, filmu “Mali krstašČeha Vaclava Kadrnke. Tako je na iznenađenje mnogih prisutnih konačno pobedio posle 15 godina i jedan češki film.

Muskarci ne placu
Kadar iz bosansko-hercegovačkog filma "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića

   Sto se tiče programa “Istočno od Zapada”,gde su poslednjih godina naši filmovi nalazili svoje mesto, nas  nije bilo ove godine, što budi razloge za zabrinutost za stanje naše kinematografije, mada je jedini naš film “Rekvijem za gospodju J.” Bojana Vuletića ipak bio prisutan na festivalu u okviru programa “Drugi pogled”. U ovogodišnjoj, dosta skromnijoj konkurenciji, Gran Pri je otišao u ruke debitanta Rusa Aleksandra Hanta za film “Kako je Viktor odveo Alekseja u kuću za negu” svojevrstan satiričan ruski roudmovi, a specijalna nagrada, takođe, debitantkinji Gruzijki Mariam Katcvani za njen bolno dirljiv film “Dede”.
 

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER