naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 DINKO TUCAKOVIĆ: 61. KANSKI FILMSKI FESTIVAL (14.05. – 25.05. 2008)
-
"KUSTURICA, MARADONA I... GOOOL!!!".

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

CANNES Official Site

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 (Španija) - Ivan Karl

KIJEV '06 (Ukrajina) - Saša Janković

RIGA '06 (Letonija) - Goran Gocić

VENECIJA '06 (Italija) - Sandra Perović

FRIBURG '06 (Švajcarska) - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

FESTIVAL FILMA I NOVIH MEDIJA / NOVI SAD

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

37.BEOGRADSKI FEST

Održani festivali

55.KRATKI METAR

36.BEOGRADSKI FEST

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST
 

 


*Tekst je objavljen u nedeljniku "NIN",
2
2. maja 2008. godine u broju 2995.


Kan ima više nego jedno lice. Ono najviše vidljivo dešava se na nekoliko desetina kvadratnih metara crvenog tepiha po kojem su i ove godine prodefilovale najsjajnije zvezde holivudske galaksije, Dastin Hofman, Bred Pit i Anđelina Džoli, Penelopa Kruz… Možda je tužan povod bio da su Anđa Nacionale i gospodin Hofman bili tu samo kao neko ko je pozajmio glasove animiranim junacima filma «Kung fu Panda», koji su neki doživeli kao podršku nezavisnom Tibetu a drugi kao PR za «Olimpijadu» u Pekingu, ali kakva vremena takav i glamur. Najviše se iščekivao povratak arheologa avanturiste Indijane Džonsa, koji je pokazao i dokazao da u svakome ko voli film, živi jedno pozitivno i večno radoznalo dete, za kojeg vremešni Harison Ford nikada neće biti reumatičan nego samo harizmatičan, dok uz pomoć specijalnih efekata krstari mističnim predelima u filmu «Indijana Džons i Carstvo Kristalne lobanje».


Plakat filma "Slepilo" Fernanda Meireljesa

Radnja je smeštena u 1957., u žariste hladnog rata, a promovisan je i potencijal za nastavke, jer mlada zvezda Sija La Bef, je genetski naslednik Dr Džonsa. Bila je to i prilika da nove generacije pazare DVD izdanje sa prethodna tri filma iz serijala. Cena. Prava sitnica.
U poslovično najmanje interesantnom “Glavnom programu” potpuno je podbacio otvarajuci film “Slepilo” internacionalna produkcija nekada intrigantnog brazilca Fernanda Marailjesa, metafora o kataklizmi koja dolazi kada ljudi gube vid, a jedan slepac vodi druge slepce, koji nije mogla da spase ni uverljiva Džulijana Mur. Domaćini, po navici i po protekciji, biraju najpogresnije moguće filmove, tako da barjak najgoreg filma, zasada ponosno nosi Katrin Denev u porodičnoj drami o ljubavi i leukemiji “Bozićna priča” Arnoa Desplesena. Utisak o domaćinima nije popravio ni Rejmon Depardon sa svojim ostvarenjem “Moderni život”, koji je bio valjda mamac da za prvi vikend festivala domaći turisti pohrle u Kan. Oni mudriji izabrali su trku “oldtajmer” formula u obližnjoj patuljastoj kneževini, Monte Karlu, koja najavljuje onu glavnu koja će se desiti dok Beograd bude sređivao utiske oko “Eurosonga”. Pravi favoriti, čini se tek dolaze, braća Darden, Klint Istvud, Venders … Promašio je, ili bolje reći pogodio stativu, globalno afirmisani brazilac Valter Saleš, u strasnoj socijalnoj drami o fudbalu, favelama i kriminalu “Linija dodira”. Van konkurencije, jer se po sopstvenom izboru već godinama ne takmici, ponešto zlatne prašine prosuo je Vudi Alen u filmu “Viki Kristina Barcelona”, o dvema amerikankama koje u staroj dobroj Evropi otkrivaju onu lepšu stranu života, umetnost, hranu i seks. Komedija u kojoj dominira mačizam Havijera Bardema ponajviše će se pamtiti po poljupcu Skarlet Džohansen i Penelope Kruz.
 

Emir Kusturica i Dijego Armando Maradona u Kanu

Kan je osim filmskih zvezda okupio i evropske ministre kulture koji i dekadentnoj scenografiji razmatraju kulturne i filmske strategije, a sedma umetnost, zbog komplikovanog načina finansiranja sve se više vraća u čvrst zagrljaj politike. Svi su već zaboravili dobru staru šezdesetosmicu koja je uspela da prekine i ovaj najveći filmski vašar na svetu, a stvari valjda sve više vode u pravcu šezdesetdevetke, jer seks se vratio na velika vrata, u dijapazonu od strasnog petinga tinejdžera pa do porodičnog nasilja i incesta koji dominira savremenim svetom njihovih roditelja.
Za ljubitelje filma mnogo je uzbudljivije već samo na pedesetak metara od crvenog tepiha, na programu “Izvestan pogled” i nešto dalje niz Kroazetu, gde su dobro informisani i predani selektori napravili sjajan posao u okviru programa “Dve nedelje filmova” i “Nedelja kritike”, gde se regrutuju autori koji će za neku godinu defilovati crvenim tepihom. Kan je posegnuo i za filmskom istorijom fantastičnom selekcijom remek/dela filmske umetnosti, na restaurisanim kopijama, gde je nezaobilazna konačna restauracija integralne verzije filma “Lola Montez” Maksa Ofilsa, koja je u vreme premijere 1955. smatrana najvećim promašajem velikog majstora. Danas je nezaobilazan klasik na programu “Kan klasik” na kojem se našlo mesta i za velikane poput Džejmsa Tobaka ili Terensa Dejvisa.
U šatorima filmske pijace odvijaju se velilki i mali filmski poslovi, biraju se filmovi za festivale, a u nekih tridesetak dvorana dnevno se prikaže preko tri stotine filmova. U eksluzivnim restoranima na plažama partiji do ranih jutarnjih satova a za filmski plebs, na istoj plaži besplatne projekcije produkcione kuće ‘Braća Vorner’ od “Boni i Klajd”, preko Brusa Lija do Duška Dugouška. I sve to uz mnogo DJ podrške i jeftinog crnog vina, i opet samo na koji metar od crvenog tepiha.
 

Kadar iz filma "VERSAILLES" reditelja Pierre Schoeller

Nacionalne kinematografije promovišu svoje filmove i kinematografske potencijale. U Kan je došla i reprezantativna ekipa srpskih filmadžija, Goran Marković, Slobodan Šijan, Svetozar Cvetković, Oleg Novković, … Filmski centar Srbije napravio je prijem, promovisao trejlere budućih ostvarenja, ali teško da je to moglo da se meri sa istupima i akcijama, Poljaka, Mađara, ili bivše braće Hrvata, Slovenca ili Bosanaca koji uveliko vode u ovoj regionalnoj filmskoj trci ponajviše zahvaljujući vrtoglavom usponu festivala u Sarajevu.
Ipak nas će možda da spase kao i Argentinu u čudesnoj utakmici sa Englezima, Maradona u režiji Kusturice, koji iako van konkurencije generiše ogroman interes. Osim konvencionalnih načina reklame, tu je i kamion koji kao dekoraciju ima ogromne postere filma, sa Maradonom i Kusturicom, čiji je vozač pre neki dan jureći kroz gužvu izazvao pravu pometnju na Kroazeti. I tako čekajući Maradonu i vest o tome ko će da formira vladu prolaze dani za srpsku koloniju u Kanu, na odlično organizovanom festivalu filmskih i drugih iluzija, gde se kao i kiša i sunce svakodnevno prepliću glamur i beznađe. Ali jedno je sasvim sigurno da ga nema po šezdesetprvi put Kan bi trepalo izmisliti. To misli i Stiven Spilberg koji je odlučio da prvu projekciju najizvikanijeg filma sezone pokloni staroj dami.
I dočekasmo. Mondenski Kan prodrmali su najveća fudbalska zvezda ikada Diego Armando Maradona, koga u njegovoj domovini jednostavno zovu Bog, i Emir Kusturica, koji je u svetskom filmu jedno od vodećih imena, a u Kanu kao dvostruki dobitnik «Palme», i sa još četiri filma u glavnom programu, čovek kome je sve dozvoljeno. Tako je i ponoćna projekcija filma «Maradona by Kusturica» bila pagansko slavlje na kojem su se tajno venčali fudbal i film. Na prepunoj konferenciji za štampu, začuđujuće, najviše pitanja o fudbalu su postavljale žene a Maradona se savim komotno osećao u ulozi velike filmske zvezde. Bila je to i prilika da dva antiglobalistička druga pljucnu po MMF-u, Havijeru Solani i naravno Džordžu Bušu mladjem.
Nakon projekcije filma održan je velelepni parti na kome su glavne atrakcije bile šutiranje na gol preko živog zida u kojem su bile kartonske lutke, a počasno mesto je imao Platini.
Emir Kusturica je sve u smokingu i lakovanim cipelama, od tri šuta dva smestio u okvir gola. Hteo je i više ali morao je da ode na pozornicu gde je počinjao koncert «Zabranjenog pušenja».
Pravi haos nastao je kada se na binu popeo Maradona i igrao tango sa srećnicama koje su se popele na istu, spontano iz prvog reda. U tom dionizijskom slavlju na pozornicu su počele da lete razni objekti čuvenih modnih dizajnera kojima su dame skretale pažnju udarnom dvojcu na sceni. Dolče i Gabana umrite od muke! Jer nakon dubinskog pasa Kusturice, Maradona je predriblovao, Tonija Blera, Megi Tačer i kauboja Buša, i postigao atraktivan go.
U senci ovog događaja ostali su veliki Klint Istvud i njegova heroina Anđelina Džoli, koja se odlično nosi sa blagoslovenim stanjem gde joj je moralna i fizička potpora, suprug Bred Pit. Još jedan naš zemljak, virtuoni violinista Lajko Feliks, ostavio je odličan utisak kao glavni glumac i autor muzike za mađarski film “Delta” koji u kuloarima kotira kao jedan od kandidata za glavne nagrade. Komplimente je dobila i glumica sa Kosova Arta Dobroshi za glavnu ulogu u filmu dvostrukih dobitnika “Zlatne Palme”, belgijanaca braće Darden, “Lornin san”.

(
Autor teksta je član ovogodišnjeg žirija kritike Međunarodne federacije filmskih kritičara
FIPRESCI na 61. Filmskom festivalu u Kanu
)

                                                                                          Dinko Tucaković
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER