naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 38. FILMSKI FESTIVAL "BRAĆA MANAKI" U BITOLJU
(
23 30 Septembar 2017) - "ZLATNA KAMERA MARSELU REVU"

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala


BITOLA FILM FESTIVAL
Official Site

 

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

FIPRESCI

 

 


Kvalitettan i zanimljiv program u Bitolju ali uz skromno prisustvo medija i publike.

   Festival “Braća Manaki” u Bitolju, u Makedoniji, osmišljen je svojevremeno da prati rad filmskih snimatelja a stvoren je još u vreme zajedničke države Jugoslavije ali je vremenom prerastao u značajnu međunarodnu filmsku manifestaciju filmskih snimatelja sa svih strana sveta.
   O
vogodišnje tridesetosmo izdanje, pod rukovodstvom direktora Blagoja Kunovskog, inače uglednog filmskog kritičara i saradnju Gene Georgijevske, ponudilo je prisutnima i publici veoma bogat, preko devedeset, dugometrazno igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, smeštena u nekoliko različitih programskih celina, koji su svojom posvećenošću radu snimatelja i kvalitetom, opravdali ugledno mesto manifestacije “Braća Manaki” u svetu.
   Pored legendarnog direktora fotografije Italijana Đuzepea Rotuna (koji je radio sa Felinijem, Viskontijem, Nikolsom, Džonom Hjustonom do Boba Fosa) koji zbog godina nije bio prisutan i uz prisustvo Francuza Pjera Loma (koji je  radio filmove sa Erik Romerom, Klodom Milerom, Džejms Ajvorijem, našim Dušanom Makavejevom itd) i domaćeg kultnog reditelja Milče Mančevskog kojima su uručene Zlatne kamere festivala za doprinos svetskom filmu.

Milco Mancevski
38. Međunarodni filmski festival "Braća Manaki" u Bitolju održan je od 23. do 30. Septembra 2017. godine
Na slci: Kultni makedonski reditelj Milčo Mančevski dobitnik je Zlatne kamere za doprinos svetskom filmu

   Festivalu je, uprkos teškoća sa kojima se ova manifestacija na finansijskom planu suočavala ove godine, prisustvovala gotovo većina uglednih snimatelja, čiji su se filmovi našli u glavnoj takmičarskoj konkurenciji za Zlatnu kameru. A tu su se našli i neki značajni filmovi, koji su već dobijali nagrade na uglednim festivalima ove godine. Među njima su bili najzapaženiji “Pravci” Bugarina Stefana Komandareva, ”Bez ljubavi” Rusa Andreja Zvaginceva, ”Jupiterev Mesec” Mađara Kornela Mundrica i “Za telo i dušu” Mađarice Ildiko Enejedi kao i “Od ničega” Turčina Fatiha Akina.
   Na kraju, međunarodni žiri kojim je predsedavao aktuelni predsednik  evropske federacije filmskih snimatelja, Norvežanin Pol Roestad za pobednika i dobitnika Zlatne Kamere je proglasio Mađara Marsela Reva za njegov rad na filmu “Jupiterov Mesec” dok je Srebrnu Kameru dobio Nemac Rajner Klausman za snimateljski doprinos filmu “Od ničega” a Bronzanu Makedonac Dejan Dimeski za film “Žaba” Elmira Jukića.
   Uprkos zapaženo
m programu, festival se ove godine suočavao, delom zbog termina dešavanja koji se poklapao sa predizbornim kampanjama za lokalne izbore, a delom zbog nedovoljne propagadne aktivnosti grada domaćina, sa veoma skromnim prisustvom medija i same publike, što je velika šteta i bitni nedostatak ovogodišnje manifestacije “Braća Manaki”.

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER