naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 68. FILMSKI FESTIVAL U BERLINU (2)
(
15 25 Februar 2018) - "TMURNO NEBO NAD BERLINOM"

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala


BERLIN FILM FESTIVAL
Official Site

 

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

FIPRESCI

 

 

Poznata imena razočarala u glavnom takmičarskom programu. Prijatno iznenađenje debitant iz Paragvaja Marselo Martinezi. Najbolji utisak do sada ostavio "Dovlatov" gde naslovnu ulogu tumači n Milan Marić.

   Ako je suditi po dometima prvih prikazanih filmova na ovogodišnjem 68. Filmskom festivalu u Berlinu (koji se ove godine održava od 15. do 25. februara) nameće se zaključak da su poznata imena svojim filmovima uglavnom razočarala publiku.
   Miljenik festivala, Amerikanac Ves Anderson, ranije je uspešno nalazio svoje mesto u takmičarskom programu. Ovoga puta, uneo je dosta radosti otvorivši prvi put festival simpatičnim animiranim filmom "Ostrvom pasa". Mada je priča o dečaku koji se udružuje sa pet pasa da spase svog ljubimca zatočenog na ostrvu najavila pozitivnu atmosferu čitave manifestacije, to se, nažalost, nije obistinilo. 

  Tmurni oblaci su se nadvili nad ovogodišnjim takmičarskim programom već sa prvim igranim filmovima. "Damsel" braće Zelner (daleko su u svakom pogledu od braće Koen), koji su producenti, scenaristi i reditelji ovog vesterna, a takođe i nosioci glavnih uloga, uz Roberta Patinsona i Miju Vasikovsku, podbacio je na svim nivoima. Ništa bolje nije prošla ni "Eva" uglednog francuskog reditelja Benoa Žakoa, svojevrsni rimejk filma Džozefa Lusija iz 1962, u kome je svojevremeno igrala čuvena Žana Moro. Rimejk na temu mladog žigoloa i lažnog pisca koga igra Gašpar Ulijel koji ne nalazi rešenje u odnosu sa prostitutkom, koja može u filmu po godinama da mu bude majka, a igra je slavna Izabel Iper.

Berlinale
Scena iz odličnog paragvajskog filma "Naslednice" Marsela Martinezija

  
Iako najavljivan kao smeo i društveno angažovan, švedski film "Nekretnine" Petersona i Mensona predstavljao je mučno iskustvo za sve gledaoce. Dominirala je ružnoća, kako na socijalnom tako i ličnom vizuelnom planu. Mnogo bolje se snašao debitant iz Paragvaja Marselo Martinezi u svom filmu "Naslednice" i njegova glavna glumica Ana Brun kao tumač uloge vremešne dobro stojeće žene koja zapada u dugove i pokušava da pronađe izlaz iz te situacije. Mada rađen na izazovnu temu o ratnim izbeglicama koji žele da odu nekuda iz Višijevske nacističke Francuske u doba Drugog svetskog rata, nešto poput kultne "Kazablanke" sa elementima emotivnog četvorougla, film "Tranzit" poznatog nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, uz izuzetnu glumačku podršku Franca Rogovskog i Pole Bir, ostavlja utisak nedorečenosti.

Berlinale
Srpski glumac Milan Marić (levo) i ruski reditelj Aleksej German Jr. na 68. Filmskom festivalu u Berlinu

  Najubedljiviji film do sada je "Dovlatov" Rusa Alekseja Germana mlađeg, u čijoj je produkciji učestvovala i Srbija, a u naslovnoj ulozi izvrsno se snašao naš glumac Milan Marić. Zanimljiva priča o sudbini intelektualaca, njihovih porodica i prijatelja tokom sedamdesetih godina u nekadašnjem Sovjetskom Savezu prikazana je kroz petodnevno praćenje glavnog junaka, pisca Dovlatova, i njegovog prijatelja Brodskog novembra 1971. godine u tadašnjem Lenjingradu.

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER