naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 68. FILMSKI FESTIVAL U BERLINU (1)
(
15 25 Februar 2018) - "POČEO BERLINALE"

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala


BERLIN FILM FESTIVAL
Official Site

 

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

FIPRESCI

 

 

“Ostrvo pasa” Vesa Andersona na otvaranju 68. Berlinala. Rusko-srpska koprodukcija “Dovlatov” Alekseja Germana mlađeg u takmičarskoj konkurenciji. U trci za Zlatnog medveda 19 ostvarenja.

   Svečano je otvoren, prestižni 68. Međunarodni filmski festival u Berlinu, jedna od najznačanijih svetskih filmskih manifestacija, a čast da otvori ovogodisnje Berlinale pripala je novom filmu Amerikanca Vesa Andersona “Ostrvo pasa”. U takmičarskom programu, u trci za glavnu nagradu Zlatnog medveda, naći će se 19 filmova, među kojima, pažnju skreću,ostvarenja “Ne brini. neće daleko peške” Amerikanca Gasa Van Senta sa Joakimom Feniksom, Runi Marom i  Udom Kirom,”Eva “ Francuza Benoa Žakoa sa Izabel Iper i Gasparom Ulijelom,”Njučka” Poljakinje Malgozate Šumovske,”Moja ćerka” Italijanke Laure Bispuri sa Valerijom Golino, Albom Rorvaher i Udom Kirom. Tradicionalno svoje mesto pod suncem u Berlinu traže i nemački filmovi “U hodnicima” Tomasa Stubera i “Moj brat se zove Robert i idiot je“ Filipa Groninga.

  U trci za Zlatnog medveda, od 15. do 25. Februara, o ćemu ce odlučivati međunarodni žiri kojim predsedava kultni nemački reditelj Tom Tikver, ove godine će se, posle dugo vremena, naći i film u manjinskoj srpskoj koprodukciji, ruski biopik Alekseja Germana mlađeg o ruskom piscu Sergeju Dovlatovu u kome naslovnu ulogu igra naš mladi glumac Milan Marić. Reč je o provokativnom ostvarenju koje prati nekoliko dana u životu Dovlatova sedamdesetih godina prošlog veka u kontekstu tadašnjeg SSSR-a.Rusko-srpska koprodukcija “Dovlatov” Alekseja Germana mlađeg u takmičarskoj konkurenciji

  
Ako je suditi po najavama, što može biti i mač sa dve oštrice, moguća pozitivna iznenađenja se očekuju od ostvarenja nemačke produkcije “Tri dana u Kiberonu” Emili Atef, ”Damsei” Amerikanca Dejvida Zelinela sa Robertom Patisonom i Mijom Vasikovskom, ”Molitve” Francuza Kedrika Kana i “Svinje” Mani Haghidhi iz Irana,kao i dvoje debitanata “Naslednica” Marčela Martinesija iz Paragvaja i “Ne dodiruj me” Adine Pintilije iz Rumunije.

  Ugledni prateći programi, poput, Panorame i Foruma, iako su u svojevrsnoj fazi novog pakovanja, i ove godine imaju veoma zanimljive i bogate programe. U okviru programa Panorama nalazi se čak 47 filmova iz 40 zemalja, a među njima 20 dokumentarnih filmova koji se na provokativan i smeo način bave nekim aktuelnim problemima savremene stvarnosti i recidivima gorkih uspomena iz prošlosti. Među kojima posebnu pažnju zaslužuju “Kada rat dođe“ Jana Geberta na temu paramilitantne slovačke grupe,”Geneza” Mađara Arpada Bogdana o napadima na Rome u Mađarskoj do “Ćutnje drugih”  o sporom traganju za zločinima pod Frankom u  Španiji u produkciji Pedra Almodovara i “Limunade” u produkciji Rumuna Kristijana Munđijua o uzaludnoj potrazi za američkim snom. Svojevrsno autorsko bogatsvo i žanrovsko šarenilo nudi i izbor filmova na Forumu,koji uključuje i niz od 15 instalacija utemeljenih na dokumentarnim tehnikama kao putu iztraživanja izražajne forme filma i muzike.

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER