naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

  TEKSTOVI: MILAN D. ŠPIČEK
  


Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

 

 

 

FIPRESCI

 

Milan Spicek

 

 

 

MILAN D. ŠPIČEK.
Filmski kritičar, publicista i slobodni novinar.

Zarko Lausevic

FIPRESCI NAGRADE NA FILMSKIM SUSRETIMA U NIŠU 2016.
Žiri kritike FIPRESCI Srbija
 51. Filmskog festivala u Nišu - FILMSKI SUSRETI '2016, koji je održan od 20. do 26. avgusta 2016. godine radio je u sastavu: Srđan Savić (predsednik žirija), Milan D. Špiček i Marjan Vujović i doneo dve jednoglasne odluke. Nagradu FIPRESCI za najbolju žensku ulogu žiri je dodelio Jasni Đuričić za uloge u filmovima "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića i "Dobra žena" Mirjane Karanović dok je najbolju mušku ulogu ostvario Žarko Laušević (na slici) u filmu "Smrdljiva bajka" Miroslava Momčilovića. Lauševićeva rola skitnice Mome u "Smrdiljivoj bajci" je takođe bilo najbolje glumačko ostvarenje na ovogodišnjem festivalu po oceni glavnog festivalskog žirija..

 

 

 

Nicije dete

FILM "NIČIJE DETE" VUKA RŠUMOVIĆA NAJBOLJI FILM BEOGRADSKOG FESTA 2015. Žiri kritike FIPRESCI Srbija  43. Međunarodnog filmskog festivala - FEST '2015, koji je održan od 27. februara do 08. marta 2015. godine u Beogradu u sastavu: Milan Vlajčić (predsednik žirija), Milan D. Špiček i Dušan Cicvara, nagradu FIPRESCI - "Dinko Tucaković" za NAJBOLJI FILM FEST-a dodelio je domaćem debitantskom filmskom ostvarenju NIČIJE DETE (2014, Serbia - Croatia) Vuka Ršumovića. Reditelj i ko-scenarista Vuk Ršumović je primajući nagradu na konferenciji za novinare u Centru „Sava“ izjavio da mu to priznanje kritike puno znači, podsetivši da je ovaj film dobio FIPRESCI nagradu i na svojoj premijeri prošle jeseni u Veneciji. Specijalno priznanje (Special mention) žiri je dodelio mađarskom filmu "BELI BOG" (White God, 2014, Hungary) Kornela Mundruca, prikazanom na FEST-u u glavnom takmičarskom programu. Inače, nagrađeni film "NIČIJE DETE" u kojem glavne uloge igraju Denis Murić i Miloš Timotijević, dobio je i glavnu nagradu FEST-a "Beogradskog pobednika" za najbolji film prikazan u nacionalnoj selekciji. ..

     

Niska tvrdjava

Boris Milivojevic

FIPRESCI NAGRADE NA FILMSKIM SUSRETIMA U NIŠU 2014.
Žiri kritike FIPRESCI Srbija
49. Filmskog festivala u Nišu - FILMSKI SUSRETI '2014, koji je održan od 23. do 29. avgusta 2014. godine koji je radio u sastavu: Milan D. Špiček (predsednik žirija), Dušan Cicvara i Slobodan Aranđelović dodelio je tradicionalne FIPRESCI nagrade. Nagradu FIPRESCI za najbolju žensku ulogu žiri je dodelio Hani Selimov za ulogu Leni u filmu "Neposlušni" rediteljke Mine Đukić. "Kroz priču o odrastanju, emotivnoj ranjivosti, i neprilagođenosti moralnim kodeksima jednog gradića, glavna junakinja filma “Neposlušni” rediteljke Mine Đukić, Leni, briljira od prve do poslednje scene", istakao je žiri u saopštenju. Nagradu FIPRESCI za najbolju mušku ulogu žiri je dodelio Borisu Milivojeviću (na slici) koji tumači lik Marka u filmu „Spomenik Majklu Džeksonu“ reditelja Darka Lungulova . Žiri je istakao da glavni junak filma “Spomenik Majklu Džeksonu” dokazuje da se “i u tranzicionim, surovim vremenima ne treba odricati sopstvenih snova i ideala. "Lik Marka je na impresivan način odigrao Boris Milivojević”, naveo je žiri FIPRESCI, dodajući da ima simbolike u tome što je Milivojević dobio glavnu nagradu Filmskih susreta baš na rođendan Majkla Džeksona. Inače, Boris Milivojević je za ovu ulogu dobio i glavnu nagradu festivala Gran Pri "Naisa"..

     
A Touch of Sin

FIPRESCI NAGRADE 19. BEOGRADSKOG FESTIVALA AUTORSKOG FILMA. Žiri kritike FIPRESCI Srbija 19. Festivala autorskog filma, koji je održan od 27. novembra do 3. decembra 2013. godine u Beogradu u sastavu: Miodrag Novaković, Milan D. Špiček i Dušan Cicvara, nagradu "SLOBODAN NOVAKOVIĆ" za NAJBOLJI FILM festivala dodelio je kineskom filmu DODIR GREHA (A Touch of Sin/ Tian zhu ding, 2013, China) autora Đia Žangkea. U saopštenju žirija se ističe: "Autor na maestralan način prikazuje sudbine ljudi savremene Kine koji su se, krenuvši iz istog razreda osnovne škole, u prelomnim tranzicionim okolnostima, našli na suprotnim pozicijama. Jedni su se prekomerno, često nezakonito i na kriminalan način, obogatili, dok su drugi, najvećim delom ostali suočeni sa teškom borbom za preživljavanje"..

     

 

Milan D. Špiček: DUŠAN PRELEVIĆ PRELE - IN MEMORIAM.
U noći izmedju 28. i 29. jula 2007. godine umro je u 59. godini DUŠAN PRELEVIĆ, poslednji pravi autentični beogradski mangup.
UMRO JE BAŠ ČELIK
.
Dušan Prelević, na film nije došao lajkovačkom prugom via Stalać, kako bi mnogi neoprezno pomislili, već preko Monce. U Monci je okrenuo 68 krugova u crvenom Ferariju a posle poslednjeg kruga u Monci, bacio je dragoceni Van Clif na kome je bilo ugravirano: ZORAN 11.11.1948.BG.
Samo naivni mogu da veruju da se Šilja zvao Zoran, jer, kada svom junaku nije mogao da da ime Čarls Bukovski – noćima su pili preko telefona – onda je smislio srpsko ime da se Vlasi ne bi dosetili.
Dušan Prelević, rodjen je 11.11.1948 u BG. U znaku Strelca, dakle, vojni ves – nišandžija. Prvo je ćoškario, pa se malo zezazo u školi, malo više pikao fudbal, dok nije otkrio rock n roll a nešto kasnije i jazz..

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER